Digitális témahét 2017

A 2017-es évben már második alkalommal csatlakoztunk a Digitális Témahét programhoz, ebben az évben is saját programot meghirdetve.

Az első programunk átfogó tantestületi mozgósítás volt, minden tanárunkat felkértem, ezt a hetet próbálja minél változatosabban kitölteni digitális eszközök, programok használatával, és mindezt adminisztrálja is.

Az adminisztráció egyrészt a tanítási órán felhasznált digitális eszköz megnevezését jelenti és az órákról készült felvételek színesítik a beszámolókat.

Kivetítő   53 óra
PPT   123 óra
Internet   40 óra
Film, video, hang   52 óra
GeoGebra   27 óra
Zanza.tv   8 óra
Mozaweb   9 óra
Interaktív tábla   33 óra
Telefonos app   2 óra
SZámítógép   37 óra

 

A második programunk a gyerekeket érinti, ezen a héten az informatika órák keretében Arany Jánossal kapcsolatos elektronikus dokumentációt készítettünk, de egy kis csavarral. Az egyik lehetőség az volt, hogy Arany János életét dolgozzuk fel azzal a programmal, amit épp tanulunk, de lehetőséget is adtam arra, hogy minden olyat is feldolgozhatnak, ami Arany Jánossal kapcsolatos. Mint például A korszak legnagyobb találmányai, a korszakban pusztító betegségek. Az orvoslástan Arany idejében, összehasonlítva a mai orvoslástannal. Arany János műfordítói tevékenységét is tanulmányoztuk, fordításait is elemeztük. De van, aki a szülővárosát, Nagyszalontát földrajzi szempontból elemezte ki, látványosságát, elhelyezkedését, adottságait.

Az iskolánkban zajlott a Dobós Tudományos Napok programsorozat, ami pont a Digitális Témahetet előzte meg egy héttel. Ekkor zajlott gyakorlati foglalkozást az Eszterházy Egyetemről meghívott előadó (Fazekas Csaba) tartotta, és egy tanítási óra alatt Android rendszerre telefonos applikációt fejlesztettek a tanulók.

A magyar munkaközösség két tagja (Szoviár János és Ferenc Tamás) Arany Jánosról videópályázatot hirdetett meg, nagy sikerrel, az elkészült videókat az iskola honlapján meg is lehet nézni.

Szintén a honlapra töltöttem fel a legsikeresebb elkészült tanulói munkákat is.

A projekt weblap tartalma

  • Arany János videopályazat

  • Beérkezett projektek "nyertesei"

  • Android programozásFazekasné Vincze Henrietta